Özel Ankara Mercan Eğitim Kurumları her branşta olduğu gibi yabancı dil eğitiminde de öğrencilerini belirlenen hedeflere ulaştırmak için çaba sarf etmektedir. Dil öğrenimini sevdirerek, benimseterek öğrencilerine sunan öğretmenlerimiz, ders dışı etkinlik, faaliyet, etüt, yarışma ve eğlencelerle de öğrencilerini eğitmektedirler. Okulumuzda uygulanan müfredat, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018 yılında yayınlamış olduğu İngilizce dersi öğretim programı ve dilde yeterlilik seviyesini ölçmek için uluslararası bağlamda tanınmış bir standart olan Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) ile birlikte harmanlanarak sunulmaktadır. Anasınıfından sekizinci sınıfa kadar sunulan yabancı dil eğitimimizle öğrencilerimiz uluslararası geçerliği olan sınavlara katılabilmekte ve başarılarını ölçebilmektedir. Okulumuz öğrencilerinin her sınıf seviyesindeki yabancı dil kazanımları şu şekildedir:
Anasınıfı
İngilizce öğrenmeye yeni başlayan çocukların yabancı dil öğrenmeyi sevmeleri ve bir yabancı dili öğrenirken kendilerine güvenerek dil öğreniminin zevkli bir süreç olduğunu benimsemeleri önemlidir. Anasınıfı İngilizce Öğretim Programı, bu gereksinim üzerine kurulmuş olup programın esas hedefi öğrencilerde yabancı dil öğrenme sevgisini oluşturmaktır. Anasınıfında yabancı dil eğitiminde öğrencilerimizin ana dillerini öğrendikleri şekilde İngilizce öğrenmelerini sağlamak için yaparak ve yaşayarak öğrenme odaklı bir yaklaşımla, İngilizceyi yaşamlarının bir parçası haline getirmelerini sağlamak öncelikli hedefimizdir. Ders içi ve ders dışı yapılan çeşitli oyun ve aktivitelerle öğrencilerimiz İngilizceyi özgüven içerisinde kullanabilirken aynı zamanda yabancı dilde iletişim becerilerini geliştirebilmektedirler. Oyunlar, şarkılar ve hareketli aktivitelerin yanı sıra disiplinler arası etkinliklerle de öğrencilerimizin düşünme becerilerini ve dünyaya bakış açılarını genişletmek için etkinlikler. Bu sınıf seviyesindeki öğrencilerimiz İngilizce temel kelimelerle başlamakta, kelimeleri doğru telaffuz etmeyi öğrenmekte ve basit cümleler kurabilmektedir.
1. Sınıf
Bu sınıf seviyesinde İngilizce müfredat programımız CEFR ( Common European Framework of Reference for Languages)- Ortak Çerçeve Program A1 Dil Betimleyicisi kazanımları ve alt kazanımları doğrultusunda yürütülmektedir. 1. dönem öncelikle ‘Listening’-Dinleme, ‘Spoken Interaction’- Karşılıklı Konuşma ve ‘Spoken Production’ – Konuşma becerilerinin geliştirilmesine ağırlık verilmektedir. Öğrencilerimizin ana dilde okur- yazar olmalarının akabinde hedef dilde 2. dönemde yeni aktiviteler eşliğinde temalar ile ilgili kalıp ve kelimeler genişletilerek tekrarlanır; konuşma ve dinleme becerileri okuma ve yazma programıyla desteklenir. Öğrencilere, hedef dilde temalarımız doğrultusunda temel iletişim kurmalarını sağlayacak olan kelime ve kalıplardan oluşan konular, uyguladığımız metotlara uygun güncel ders kitaplarının üzerinden verilmektedir.
2. Sınıf
Öğrencilerin yabancı dil öğrenmeyi sevmeleri ve bir yabancı dili öğrenirken kendilerine güvenerek dil öğreniminin zevkli bir süreç olduğunu benimsemeleri önemlidir. 2. Sınıf İngilizce Öğretim Programı, bu gereksinim üzerine kurulmuş olup programın esas hedefi öğrencilerde yabancı dil öğrenme sevgisini oluşturmaktır. 2’nci sınıfın temaları renkler, sayılar, sınıfta kullanılan eşyalar, hayvanlar, meyveler, vücut ve evin eşyaları ile ilgili temel sözcükleri içermektedir. Öğrencilerin bu temel sözcükleri öğrenmesinde İngilizcenin ses bilgisiyle ilişki kurmaları hedeflenmektedir. Buna ilaveten selamlaşma, kendini tanıtma, eşyaları betimleme gibi temel günlük dil işlevleriyle öğrenilen sözcükleri kullanmaları amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda öğrencilerin eğlenceli görsel ve işitsel araçlarla, zenginleştirilmiş oyun temelli etkinlikler aracılığıyla hedef dili öğrenmeleri beklenmektedir. Bağlam olarak öğrencilerin yakın çevrelerini oluşturan sınıf, lunapark, ev ve okul gibi ortam ve mekânlar seçilmiştir. Bu Program’da, öğrencilerin dinleme ve konuşma becerilerinin ağırlıklı olarak kullanıldığı iletişimsel öğrenme ve öğretme yöntemlerinin yanı sıra resimli sözlükler, şarkılar, masal ve çizgi film kahramanları, boyama ve kesme-yapıştırma gibi sanat ve oyun temelli etkinlikler yer almaktadır. Ayrıca on sözcüğü geçmeyen okuma ve yazma etkinlikleri, ders dışı faaliyetler olarak (ev ödevi, proje ve portfolyo çalışmaları vb.) kullanılmaktadır.
3. Sınıf
3. Sınıf İngilizce Öğretim Programı, 2’nci sınıfta hedeflenen kazanımların üzerine kurulmuş olup, esas hedefi 2. Sınıf Öğretim Programı’nda yer alan konuların genişletilerek öğrencilerin İngilizceyi sınıf içi ve dışındaki ortamlarda kullanmalarını sağlamaktır. 3’üncü sınıfın kazanımlarını gerçekleştirmek için kullanılan temalar selamlaşma, aile ve akrabalık ilişkileri, duygular, oyunlar ve oyuncaklar, evin bölümleri, yaşanılan şehir, taşıtlar, hava durumu ve doğa olarak belirlenmiştir. Bu temalar aracılığıyla öğrencilerin günlük yaşamlarında önemli olan nesne, mekân ve varlıklarla ilgili temel sözcükleri İngilizcenin ses bilgisiyle ilişki kurarak öğrenmeleri hedeflenmiştir. Ayrıca öğrencilerin temel işlevleri yerine getirebilmek için eğlenceli görsel, işitsel ve görsel-işitsel araçlar, zenginleştirilmiş oyun temelli etkinlikler aracılığıyla hedef dili kullanmaları planlanmıştır. Öğrencilerin dinleme ve konuşma becerilerini ağırlıklı olarak kullandığı iletişimsel bir yaklaşım benimsenmiştir. Bu iletişimsel yöntemler programa resimli sözlükleri kullanma, şarkı söyleme, boyama ve kesme yapıştırma gibi oyun temelli etkinliklerle yansıtılmıştır. Ayrıca öğrencilerin hazırladıkları projeler ve ders dışı kısa, basit okuma-yazma etkinlikleriyle öğrendikleri dili üretim odaklı olarak kullanmaları amaçlanmıştır.
4. Sınıf
İlkokul İngilizce eğitiminde öncelikli amaç, çocukların İngilizce öğrenimine karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlamaktır. Bu nedenle 4’üncü sınıfta yapılması planlanan tüm etkinlikler çocukların ilgi alanlarına, sosyal, fiziksel ve zihinsel gelişimlerine uygun olarak tasarlanmıştır. Başardıkları her etkinlik yoluyla öğrencilerin özgüvenlerini, motivasyonlarını ve İngilizce öğrenmeye karşı olumlu tutumlarını artırmaları amaçlanmıştır. 4’üncü sınıfın kazanımlarını gerçekleştirmek için kullanılan temalar; yiyecekler ve içecekler, boş zaman etkinlikleri, günlük faaliyetler, meslekler, giysiler, fiziksel ve kişisel özellikler, ülkeler ve milliyetlerdir. Bu temalar aracılığıyla öğrencilerin ilgili temel sözcükleri doğru sesletimleriyle öğrenmeleri hedeflenmektedir. Ayrıca dil işlevleri olarak; izin istemek, rica etmek ve bunlara uygun şekilde cevap vermek, temel ihtiyaçlarını belirtmek, basit komutlar vermek, yapabildiklerini ve yapamadıklarını söylemek, rutin faaliyetlere ilişkin konuşmak, yapmaktan hoşlandığı ve hoşlanmadığı faaliyetlerden bahsetmek ele alınmıştır. Bu işlevleri gerçekleştirirken öğrencilerin daha önceden öğrendikleri sözcük ve yapıları, yeni öğrendikleriyle harmanlayarak kullanabilmeleri amaçlanmaktadır. 4.Sınıf Öğretim Programı ağırlıklı olarak konuşma ve dinleme becerilerine odaklı ve etkin dil kullanımına dayalı bir biçimde tasarlanmış olup aynı zamanda hedef yaş grubunun ilgi ve becerilerine uygun faaliyetler ile desteklenmiştir. Hedeflenen kazanımları gerçekleştirmek için tasarlanan etkinlikler özellikle dinleme ve konuşma becerisi odaklıdır. Programda yer alan etkinlikler; oyunlar, şarkılar, canlandırmalar, boyama, kesme-yapıştırma ve resim etkinliklerinin kullanıldığı iletişim ve dil üretimini esas alan çalışmalardır. Dolayısıyla, etkinlik tasarımında görsel, işitsel ve görsel-işitsel materyaller kullanarak zenginleştirilmiş sınıf ortamlarının sağlanması planlanmıştır. Sınırlı okuma ve yazma etkinlikleri özellikle proje ve portfolyo çalışmalarında kullanılmıştır. Öğrencilerin, sınıf içinde öğrendiklerini sınıf dışındaki yaşantılarına aktarabilmelerine olanak sağlayan yapılandırmacı bir yaklaşım hedeflenmiştir. “Benden-evrene” ilkesi, bağlam kurgulamasında öncelikli rol oynamış, programı oluşturan tema ve işlevler sarmal bir yapı ile tasarlanmıştır.
5. Sınıf
5. Sınıf Öğretim Programının temel amacı öğrencilerin hedef dili öğrenmeye olan ilgilerini artırmak ve bu dili gerçek yaşamda kullanabilmelerini sağlamaktır. 5’inci sınıfın temaları; öğrencilerin yaşadıkları şehir, sağlık sorunları, günlük işleri, hobileri, sosyal faaliyetleri, duyguları ve spor etkinlikleridir. Bu temalar aracılığıyla öğrencilerin ilgili temel sözcükleri doğru sesletimleriyle öğrenmeleri hedeflenmektedir. Ayrıca dil işlevleri olarak selamlaşmak, izin istemek, kişisel düşüncelerini, beğenilerini, ihtiyaçlarını söylemek, miktar belirtmek, düzenli olarak yaptıkları işleri ifade etmek, saati söylemek, o anda yapılanları anlatmak, yol tarif etmek ele alınmıştır. Bu işlevlerin görsel, işitsel ve görsel-işitsel araçlar kullanılarak iletişim odaklı bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Bağlam olarak bu yaş grubu öğrencilerinin ilgisini çekebilecek olan çizgi film, poster, resim, masal, öykü, harita, resimli sözlük, kartpostal, şarkı, şiir, liste ve menü gibi metinlerin kullanılması planlanmıştır. Okuma ve yazma etkinlikleri de bu bağlamdaki çalışmalar ile cümle düzeyinde sınırlı olarak gerçekleştirilmektedir. Öğrencilerin dili oyunlar, gerçek yaşamla ilgili faaliyetler, çizme-boyama, rol yapma, dinleme-konuşma, anlatma gibi tekniklerle severek öğrenmesi hedeflenmiştir.
6. Sınıf
6. Sınıf Öğretim Programı için seçilen konular, öğrencilerin yaratıcılık ve hayal gücü gibi temel özelliklerini geliştirmelerini hedeflemektedir. Programı oluşturan temalar, bu yaş grubundaki öğrencilerin sosyal, bilişsel ve duyuşsal gelişimleri temel alınarak belirlenmiştir. Eylem odaklı bir öğretim modeline göre belirlenen kazanımlar; öğrencilerin günlük dilde gerekli basit ve kullanışlı dil işlevleriyle kendilerini ve düşüncelerini ifade edebilmelerini hedeflemektedir. Ayrıca öğrencilerin geçmiş ve şimdi hakkında, meslekler, yiyecekler, kişisel beğeniler, günlük yaşantılar ve hava durumu gibi konularda dil işlevlerini kullanarak iletişim kurmaları planlanmıştır. Tüm bunlara ek olarak, çevre ve demokrasi temalarıyla öğrencilerin yaşadıkları çevreye ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmeleri amaçlanmıştır. Seçilen temalar, etkinlikler ve projeler yoluyla amaç, öğrencilere dili sevdirmek, onların hedef dili eğlenerek öğrenmesini sağlamak ve dile karşı olumlu bir tutum geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Bu yolla öğrencilere dili bir amaç değil araç olarak kullanmayı öğretmek ve onlarda merak uyandırmak programın hedefleri arasındadır. Öğretim programında hikâyeler, tablolar, kısa şiirler, tekerlemeler, posterler, diyaloglar, şarkılar, karikatürler, çizgi filmler, kartpostallar, kısa mesaj ve notlar gibi bu yaş grubundaki çocukların günlük hayatta sıklıkla rastlayabileceği metinler önerilmektedir. Okuma ve yazma etkinlikleri de bu bağlamdaki çalışmalar ile cümle düzeyinde sınırlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra oyun, drama, kukla, benzetim, canlandırma, dinleme-anlama ve el becerileri içeren farklı etkinlikler kullanılarak çocukların eğlenerek öğrenebilmeleri hedeflenmiş, sınıf içinde yapılanların sınıf dışına yansıtılmasını kolaylaştıracak etkinlikler seçilmiştir.
7. Sınıf
7. Sınıf Öğretim Programı, Avrupa Dilleri İçin Ortak Başvuru Metni’nde belirlenen düzeylerden A2 (Temel Düzey Kullanıcı/Ara veya Temel Gereksinim) düzeyine ulaşmanın ilk aşaması olarak belirlenmiştir. Bu yaş grubundaki öğrencilerde öncelikli olarak geliştirilmesi beklenen beceriler dinleme ve konuşma, ikincil olarak okuma ve yazmadır. Avrupa Dilleri İçin Ortak Başvuru Metni’nin A2 düzeyinde belirlenen genel kazanımları 7. Sınıf Öğretim Programı’nın çerçevesini oluşturmaktadır. Bu sınıf seviyesinde, öğrencilerin gerçekleştirmesi beklenen kazanımlar; dinleme-anlama, sözlü etkileşim, sözlü anlatım, okuma-anlama, yazma alanlarında olmak üzere aşağıda verilen Program’da ayrı ayrı belirtilmiştir. Program’ın içeriğini oluşturan temalar/konular ve iletişimsel işlevler, öğrencilerin gelişim özellikleri ve ilgi alanları dikkate alınarak belirlenmiştir. Konu ve temalar “yakından uzağa/bilinenden bilinmeyene” ilkesine uygun olarak sıralanmıştır. Üniteler öğrencilerin gerçekleştireceği iletişimsel işlevleri, uğraşacağı etkinlik ve görevleri ve dilin kullanılacağı bağlam ve konuları içerecek şekilde tasarlanmıştır. Program hazırlanırken güncel kuramsal çalışmalar ve bilimsel araştırmalarca önerilen ve yabancı dil öğrenme uğraşını etkili bir biçimde desteleyecek iletişim odaklı ilke ve yaklaşımların yanı sıra bu yaş gurubunun gelişimsel özellikleri de dikkate alınmıştır. 7. Sınıf Öğretim Programı’nda ele alınan temalar; dış görünüş ve kişilik, spor, biyografi, vahşi hayvanlar, televizyon programları, kutlamalar, hayaller, kamu binaları, çevre ve gezegenler olarak belirlenmiştir. İletişimsel işlevler ise; kişileri ve karakterleri betimleme, basit karşılaştırmalar yapma, geçmiş eylemler hakkında konuşma, günlük rutinler ve etkinlikler hakkında konuşma ve basit önerilerde bulunma olarak sıralanabilir.
8. Sınıf
8. Sınıf Öğretim Programı, Avrupa Dilleri İçin Ortak Başvuru Metni’nde belirlenen düzeylerden A2 (Temel Düzey Kullanıcı/Ara veya Temel Gereksinim) düzeyine denk gelmektedir. Bu yaş grubundaki öğrencilerde öncelikli olarak geliştirilmesi beklenen beceriler dinleme ve konuşma, ikincil olarak okuma ve yazmadır. 8. Sınıf Öğretim Programı’nın genel öğrenme hedeflerini, 7. Sınıf Öğretim Programı’nda olduğu gibi, Avrupa Dilleri İçin Ortak Başvuru Metni’nin A2 düzeyi için bütüncül basamakta belirlediği genel kazanımlar oluşturmaktadır. Bu noktadan hareketle 8. Sınıf İngilizce Öğretim Programı’nın tamamlanması hâlinde öğrencilerin ulaşması beklenen kazanımlar, dinleme-anlama, sözlü etkileşim, sözlü anlatım, okuma-anlama ve yazma becerileridir. 6’ncı sınıfın ikinci dönemi itibariyle dört beceriyi de birleştiren öğretim programında 8’inci sınıfla beraber özellikle yazma becerisi açısından tümce düzeyinin ötesinde ve farklı amaçlara yönelik çeşitli türlerde metin yazma etkinlikleri de ön plana çıkmıştır. İşlev ve iletişim odaklı izlencelerin gereklerine uygun bir biçimde, gerçekleştirilmesi hedeflenen iletişimsel işlevler ve sözcükler/sözcük öbekleri bir konu bütünlüğü içinde belirlenmiş ve bağlamsal olarak sunulmuştur. Öğrencilerin dil üretimlerine zemin oluşturacak zenginlikte ve miktarda girdi sağlayabilen ve buna paralel olarak seçilmiş belirli etkinlik ve görevlerle mevcut dil becerilerini geliştirebilen bir program hazırlanmıştır. Programın içeriği belirlenirken çocukluktan yetişkinliğe geçişin ilk aşamasını yaşayan bu yaş grubu çocukların gelişim özellikleri öncelikli olarak göz önünde bulundurulmuştur. 8. Sınıf öğretim programında ele alınan tema/konular; arkadaşlık, gençlik, yemek pişirme, telefonda görüşme, İnternet, macera, turizm, ev işleri, bilim ve doğal afetler olarak belirlenmiştir. İletişimsel işlevler ise; kabul etme-reddetme, özür dileme, tercih belirtme, deneyimleri ifade etme, mazeret sunma, tahminde bulunma ve bir işin yapılma sürecini ifade etme olarak sıralanabilir.