Şube Müdürü Müberra Özyılmaz hanımefendi ile Eğitimde Yeni Paradigmalar üzerine keyifli bir sohbet ettik. Keyifli, samimi ve etkin sunumuyla hepimiz, bir kez daha ‘İyi ki öğretmeniz.’ dedik.
Bu güzel eğitim için kıymetli hocamız Müberra Özyılmaz’a çok teşekkür ederiz
Veli Akademisi
Bilgi eklenecek
Robotik Kodlama
Çocuklarda Kodlamanın Önemi
Çocuğuma kodlama eğitimi aldırmalı mıyım? Kodlama eğitimini kaç yaşında başlatmalıyım? Bizim zamanımızda kodlama mı vardı? Bir yandan da her şeyimiz olan varımızı yoğumuzu gözümüz kapalı vereceğimiz evlatlarımızın geleceği. Evet aklınızda bu soruların olması belki de daha fazlasının olması çok normal. Gelin bu soruların cevabına beraber bakalım.
Günümüzde kodlama eğitiminin yeri şüphesiz tartışılmaz. Kodlama diğer adıyla programlama kelime anlamıyla belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelir. Yani kodlama; sorunların çözümlerine ve ulaşılmak istenilen hedeflere kısa yollar oluşturmanın temelidir. Çocuklar, okul öncesi dönemi itibariyle kodlama eğitimi almaya uygundurlar. Oyuncaklar, mobil oyunlar, küçük robotlar, kâğıt üzerinde yapılan etkinlikler, Scratch Jr, lego ve ekip çalışması sayesinde kodlama eğitimi rahat bir şekilde çocuğa verilir. Burada biz öğretmenlere düşen görev kodlama eğitimini çocuklara en iyi şekilde verebilmek, kodlama mantığını onlara işleyebilmek. En güzel yanı da ortaya bir ürün çıkardıklarında ya da yaptıkları robotların hareket ettiğini gördüklerinde gözlerindeki mutluluğu görmek. Kodlama eğitimine erken yaşta başlayan çocuklar; zihinsel gelişim, problem çözme becerisi, işlerin planlanması, durumlar arası ilişki kurma ve yeni fikirler üretme konusunda daha çok gelişim göstermektedirler.
Çocuklarımızın her konudaki gelişimi önemli olduğu gibi kodlama alanındaki gelişimleri de çok önemli. Bu konuda elimizden gelenin fazlasını yapmaya, yaptıklarımız ile onları hem şaşırtıp hem eğlendirmeye devam ediyoruz.
Sabri Enes AYTİMUR
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Akıl Oyunları
Akıl Oyunları; çocukların zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlayan oyun tabanlı öğrenme metodudur.
Yaş gruplarına göre;
Akıl yürütme ve problem çözme becerisinin gelişmesi
Konsantrasyon süre ve derinliğinin artması
Okuduğunu anlama, anladığını uygulama beceri ve hızının artması
Sorunlarla başa çıkma, yenilgi karşısında pes etmeme ve yeniden başlayabilme becerisi
Eldeki verileri doğru değerlendirme ve bunları sonuca ulaşmada verimli ve akılcı kullanabilme
Sebep-sonuç ilişkisini doğru kurabilme
Planlı hareket etme yetisi
Hızlı düşünme ve karar verme
Durumlar karşısında farklı çözüm yolları/stratejileri geliştirebilme
Kaybetmeye tahammül, başaranı ve başarıyı takdir edebilme
Ekip çalışmasına yatkınlığın artması
Sosyal başarının artması
Akademik (sınav/ders) başarılarının artması
gibi birçok kazanımı destekler. Üstelik bu kazanımlar oyun oynarken elde edilir. Okulumuzda akıl oyunları dersi; görsel algı, düşünme becerileri ve üretkenlik modüllerinden oluşmaktadır. Zep (zenginleştirilmiş eğitim programı) kitaplarına ek olarak her modülün kazanımlarına uygun akıl oyunları derslerimizin içeriğini oluşturur.